Diversiteit binnen Sius - Sanne
Bij Sius staat de kwaliteit van leven van iedereen die we ondersteunen centraal. En dat gezien door de ogen van de cliënt. We vinden dat iedereen uniek is, zichzelf moet kunnen zijn en moet kunnen ontdekken wie hij is. Daarom is er in alle zorgteams een aandachtsfunctionaris Seksualiteit en Relatievorming. Orthopedagoog Sanne is de centrale aandachtsfunctionaris. Ze legt uit wat dit inhoudt:
Gesprek over seksualiteit en relatievorming met alle cliënten
Sanne: “Als expert op dit gebied heb ik twee keer per jaar een gesprek met alle aandachtsfunctionarissen, samen met de zorgteammanager. Die gesprekken zijn er vooral op gericht hoe medewerkers het onderwerp seksualiteit en relatievorming, maar ook diversiteit bespreekbaar kunnen maken. Hoe open je het gesprek met cliënten hierover? Hoe begeleid je cliënten met een beperking die tot de LHBTI-doelgroep behoren? We willen zo laagdrempelig en vroegtijdig mogelijk alle opties open houden. Zodat cliënten echt zichzelf kunnen en mogen zijn. Mijn tip hierbij is: kijk met een open blik en maak het onderwerp zo normaal mogelijk. Ongeacht welke seksuele voorkeur of identiteit iemand heeft.”
Cliënten in transitie
“We bieden onze medewerkers scholing Seksualiteit aan. Daarin komt ook aan bod hoe je dit soort gesprekken aangaat. Daarnaast houden we steeds de laatste informatie bij en delen we ervaringen. Ook binnen Sius zijn er cliënten die in transitie zijn van vrouw naar man of omgekeerd. Dat is een langdurig proces. Als begeleider is het de kunst het gesprek met de cliënt te voeren over wat hij of zij dan voelt. En over hoe zijn of haar identiteitsontwikkeling is gegaan. Dat doen we trouwens niet alleen. We betrekken er bijvoorbeeld ook een seksuoloog bij.”
Vlaggensysteem
“We voeren met alle mensen die we ondersteunen het gesprek over seksualiteit en relatievorming. Dat is er namelijk altijd. We hebben hiervoor diverse materialen en tools. Voor medewerkers hebben we bijvoorbeeld het zogenaamde ‘vlaggensysteem’. Een tool om seksueel grensoverschrijdend gedrag zo objectief mogelijk met elkaar te beoordelen. De vlaggen gaan van groen, dat is oké-gedrag, via geel en rood naar zwart. Zwart staat voor zwaar seksueel grensoverschrijdend gedrag. Belangrijk is dat medewerkers hierbij hun eigen waarden en normen loslaten. Het gaat erom objectief te kijken. Ook hebben we diverse spellen gericht op het onderwerp seksualiteit. Hiermee kun je op een leuke en laagdrempelige manier het gesprek aangaan. Dat vinden wij heel belangrijk. Zo willen we ervoor zorgen dat cliënten zich vrij voelen om erover te praten en zichzelf kunnen zijn.”